Home
K&S bosbouw | De klimmaterialenspecialist!
 

Natuurlijke vijand eikenprocessierups ontdekt!

Vandaag bericht "Natuurbericht.be" over de ontdekking van een nieuwe natuurlijke vijand van de eikenprocessierups! Hun bericht:

Nimfen van de wants Rhadbomiris striatellus blijken eikenprocessierupsen te eten. Dit ontdekte insectendeskundige Silvia Hellingman dit voorjaar in Drenthe. Eerder identificeerde Hellingman de larven van gaasvliegen en het tweestippelig lieveheersbeestje als natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Het onderzoek naar natuurlijke vijanden vormt een belangrijke stap in de zoektocht naar een effectieve bestrijding van eikenprocessierupsen.

Wants Rhadbomiris striatellus


Dit voorjaar ontdekte eikenprocessierupsdeskundige Silvia Hellingman van Biocontrole Onderzoek en Advies, dat de eikenprocessierupspopulatie in de gemeente Westerveld in Drenthe iedere dag kleiner werd. Bovendien vond ze veel uitgezogen rupsen. Reden genoeg voor haar om uit te zoeken wat er aan de hand was. Al snel ontdekte ze dat nimfen van een bepaalde wantsensoort de eikenprocessierupsen opaten. Wantsendeskundige Berend Aukema herkende de nimfen direct als Rhadbomiris striatellus, een soort die veel op eiken voorkomt en van diverse insecten leeft, waaronder luizen, cicaden en rupsen. Nergens in de literatuur vinden we echter dat deze wants ook eikenprocessierupsen eet. We zijn dus weer een natuurlijke vijand rijker. Bovendien eentje die eikenprocessierupsen erg lekker vindt. Toen Hellingman de nimfen ander voedsel aanbood, lieten ze eikenprocessierupsen namelijk niet met rust. Daarnaast blijken de nimfen rupsen van de kleine wintervlinder ook graag te eten.

Lees hier hun volledige bericht!

 Terug
Geplaatst: 18-05-2012 15:29:32