Home
K&S bosbouw | De klimmaterialenspecialist!
 

Protos Integral uitleg

Protos Integral vier kleuren

Protos Integral: Vragen met betrekking tot de certificering

Onduidelijkheden

Bij het ontwikkelen en certificeren van de Protos helm heeft Pfanner er voor gekozen de “Arborist” versie met EN12492 norm uit te geven. Echter is er de vraag gerezen of de Protos integral “Arborist” nu de EN397 (industrie of bouw helm norm) of de EN12492 (bergsport norm) moet hebben. K&S Bosbouwmaterialen heeft er voor gekozen de helm met de EN397 normering aan haar klanten aan te bieden.

Achtergrond

Pfanner heeft destijds aangenomen dat de bergsportnorm voor boomverzorgers was voorgeschreven, omdat nagenoeg alle boomverzorgers met een bergsport helm werken. Daarom is er in het voortraject voor gekozen om de Protos Integral ook als bergsport helm te certificeren, om zo de boomverzorger in Europa ook van een helm te voorzien, met een algemeen aanvaarde norm. De helm met EN12492 met gehoor en gezicht bescherming heeft daarom de naam Protos Integral “Arborist” gekregen.

Moet een boomverzorgershelm EN12492 hebben?

Nee! De reden waarom een boomverzorger een bergsport helm gebruikt is nooit op een normvoorschrift gebaseerd geweest, maar eigenlijk ontstaan omdat er lang geen helm met EN397  met een deugdelijke kinband heeft bestaan. Voor de arbeidsinspectie is het niet zo belangrijk of een helm de norm EN397 of EN12492 draagt echter veel waarde wordt gehecht aan een deugdelijke kinband voor de klimmers toepassing.  Dit is een zinvol standpunt. De beschermende werking van een helm met EN397 is ruim voldoende voor zowel degene die onder de boom werken als voor degenen die van de grond gaan. Voor deze laatste groep echter bestaat voortdurend het extra gevaar dat door uitstekende delen (takken) en door vreemde positionering  de helm van het hoofd valt, waarbij het hoofd van de klimmer onbeschermd raakt. Dit is de enige reden dat de helm voor een klimmer een deugdelijke kinband moet hebben.

Hoe zit het wettelijk?

Europese regelgeving voor klimmers in het algemeen geeft aan dat er een beschermende helm naar EN 12492 gebruikt dient te worden of een alternatief naar EN397 met als toevoeging een deugdelijke en geteste kinband. Specifieke branche risico’s kunnen aanvullende specificatie met zich mee brengen m.b.t. bijvoorbeeld hitte of extreme kou, smeltend metaal of specifieke kleuren van de helmen die mogen worden toegepast.

Hoe zit het dan met de kinband?

Of een kinband met EN397 of EN12492 gebruikt dient te worden laat de richtlijn open. Het verschil tussen beide normen is de kracht waarmee de sluiting van de kinband geopend kan worden. Bij de EN397 kinband is dat 25dAN en bij de EN12492 kinband is dat >50dAN. Iedere gebruiker dient zelf te bepalen welk risico hij/zij belangrijker vind; bestaat er meer gevaar dat hij/zij met de kinband aan een tak blijft hangen en mogelijk gewurgd wordt of dat de kinband snel los schiet en daarmee de helm van het hoofd valt en dus de gehele bescherming is verdwenen. Dit is op basis van een eenvoudige analyse te bepalen.

Normen bureaucratie

De certificering laat het niet eenvoudig toe dat een helm aan twee verschillende normen toegeschreven wordt. Zouden we alleen helmen onder EN12492 verkopen aan boomverzorgers en industrie klimmers dan zou bij controle op een bouwplaats de nodige problemen ontstaan omdat daar alleen gewerkt mag worden met een helm met EN397. Omgekeerd is dit echter geen  probleem en wordt een helm met EN397 altijd toegelaten mits er in een klimtoepassing de juiste kinband gebruikt wordt. Dit riekt naar bureaucratie en dat is het waarschijnlijk ook. Zeker als je bedenkt dat de basishelm voor de verschillende Protos varianten gelijk is en alleen het stempel in de helm verschilt. Als de helm het stempel EN12492 draagt moet hij geleverd worden met een vast ingebouwde kinband. Dit heeft in de praktijk reeds tot een grote chaos geleid en voor de gebruikers tot het onnodig vervangen van een helm, terwijl in de basis de helmschalen identiek zijn.

Concept K&S Bosbouwmaterialen – Voordeel voor de gebruiker

K&S Bosbouwmaterialen wil de gebruiker de ruimste inzetmogelijkheden bieden en heeft daarom besloten om de helm schaal met EN397 als basishelm te gebruiken voor alle varianten .

Industrie ->Forrest ->“Arborist”

K&S Bosbouwmaterialen handhaaft de benaming van de modulair opgebouwde Protos helmen:

  • Protos Integral “Industrie”: Basishelm met EN397 normering (industrie of bouwhelm)
  • Protos Integral “Forest”: De basishelm uitgevoerd met gehoorbescherming en vizier
  • Protos Integral “Arborist”: De basishelm EN397 uitgevoerd met gehoorbescherming, vizier en kinband met EN12492 normering.

Over enkele maanden is het wellicht mogelijk om deze helm tevens uit te voeren met een kinband met EN397. Deze is dan volgens het Protos systeem zeer gemakkelijk te verwisselen

Mocht U naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, neem dan even contact op met ons.

 

samenstelling.jpg

 Terug
Geplaatst: 06-12-2012 11:46:21

Reacties

Ennlghteiing the world, one helpful article at a time.

Ennlghteiing the world, one helpful article at a t20-08-2016 00:44

I am totally wowed and preapred to take the next step now.

I am totally wowed and preapred to take the next s20-08-2016 00:27

hey there and thank you for your info ā€“ I have definitely pieckd up something new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I'm complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway Iā€™m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

hey there and thank you for your info ā€“ I have d22-08-2015 08:22

Reactieformulier