Home
K&S bosbouw | De klimmaterialenspecialist!

ZigZag attentie

Op 12 april is er in Duitsland een ongeval gebeurd met een Petzl ZigZag. Over de toedracht, de specifieke omstandigheden en de manier waarop dit kon gebeuren is tot op heden nog geen duidelijkheid.

De Zigzag van de klimmer is bij het bovenste oog gebroken door onduidelijke omstandigheden en de klimmer is hierdoor naar beneden gevallen. De klimmer is niet levensgevaarlijk gewond maar nog wel onder doktersbehandeling.

Onderstaand vindt u een eerste officiële reactie van Petzl, in het Engels. Zodra wij meer duidelijkheid hebben zullen wij ook in het Nederlands de officiële verklaring afgeven. Indien u graag een back up voorziet voor uw ZigZag dan kunt u een korte sling plaatsen tussen de twee karabijnhaken.

Lees verder

Petzl ZigZag

Petzl ZigZag nu uit voorraad leverbaar bij K&S

NIEUW! Zeer innovatief systeem van Petzl: de ZigZag. De techniek komt overeen met de traditionele prussikknoop, waardoor deze gemakkelijk te bedienen is en een vertrouwd gevoel geeft. De ontgrendeling is op een veermechanisme gemonteerd wat grote precisie geeft bij het aantrekken en lossen van de ZigZag. Door de druk op de ontgrendeling aan te passen kan men de snelheid van de afdaling regelen.

 

Lees verder

VERHUISD!

chaos verhuizing.jpg

Wij zijn verhuisd!!!


Ons nieuwe adres is:

Rummenweg 59
3540 HERK-DE-STAD

Verhuizing

Inrichting en uitstraling nieuwe pand k&s bosbouwmaterialen

Eindelijk is het dan zo ver: na anderhalf jaar hard werken, naast het open houden van onze winkel in het huidige pand te Diest, kunnen we verhuizen! Ons nieuwe pand ligt op iets meer dan tien minuutjes rijden richting Limburg, in Herk-de-Stad. Het is drie maal zo groot en biedt daardoor veel meer mogelijkheden dan onze huidige winkel.

Vanwege de verhuizing zullen wij dit jaar een weekje eerder gesloten zijn dan anders. Vanaf 16 december tot en met 24 december zijn wij open op afspraak. Geef daarbij aan wat u wenst aan te kopen, zodat wij kunnen kijken voor u of wij het nog niet ingepakt hebben. Houdt er rekening mee dat betalingen per bancontact in deze periode helaas niet mogelijk zijn.

Tussen kerst en oud en nieuw zullen wij volledig gesloten zijn. Op drie januari openen wij onze deuren in onze nieuwe winkel. U vindt ons dan te:
Rummenweg 59
3540 HERK-DE-STAD

Wij hopen u natuurlijk weer te mogen verwelkomen op onze nieuwe locatie. Een officiële opening zal zeker volgen, maar de organisatie hiervan zal nog wat voorbereiding vragen. Uiteraard houden we u op (de) hoogte!

Protos Integral uitleg

Protos Integral vier kleuren

Protos Integral: Vragen met betrekking tot de certificering

Onduidelijkheden

Bij het ontwikkelen en certificeren van de Protos helm heeft Pfanner er voor gekozen de “Arborist” versie met EN12492 norm uit te geven. Echter is er de vraag gerezen of de Protos integral “Arborist” nu de EN397 (industrie of bouw helm norm) of de EN12492 (bergsport norm) moet hebben. K&S Bosbouwmaterialen heeft er voor gekozen de helm met de EN397 normering aan haar klanten aan te bieden.

Achtergrond

Pfanner heeft destijds aangenomen dat de bergsportnorm voor boomverzorgers was voorgeschreven, omdat nagenoeg alle boomverzorgers met een bergsport helm werken. Daarom is er in het voortraject voor gekozen om de Protos Integral ook als bergsport helm te certificeren, om zo de boomverzorger in Europa ook van een helm te voorzien, met een algemeen aanvaarde norm. De helm met EN12492 met gehoor en gezicht bescherming heeft daarom de naam Protos Integral “Arborist” gekregen.

Moet een boomverzorgershelm EN12492 hebben?

Nee! De reden waarom een boomverzorger een bergsport helm gebruikt is nooit op een normvoorschrift gebaseerd geweest, maar eigenlijk ontstaan omdat er lang geen helm met EN397  met een deugdelijke kinband heeft bestaan. Voor de arbeidsinspectie is het niet zo belangrijk of een helm de norm EN397 of EN12492 draagt echter veel waarde wordt gehecht aan een deugdelijke kinband voor de klimmers toepassing.  Dit is een zinvol standpunt. De beschermende werking van een helm met EN397 is ruim voldoende voor zowel degene die onder de boom werken als voor degenen die van de grond gaan. Voor deze laatste groep echter bestaat voortdurend het extra gevaar dat door uitstekende delen (takken) en door vreemde positionering  de helm van het hoofd valt, waarbij het hoofd van de klimmer onbeschermd raakt. Dit is de enige reden dat de helm voor een klimmer een deugdelijke kinband moet hebben.

Hoe zit het wettelijk?

Europese regelgeving voor klimmers in het algemeen geeft aan dat er een beschermende helm naar EN 12492 gebruikt dient te worden of een alternatief naar EN397 met als toevoeging een deugdelijke en geteste kinband. Specifieke branche risico’s kunnen aanvullende specificatie met zich mee brengen m.b.t. bijvoorbeeld hitte of extreme kou, smeltend metaal of specifieke kleuren van de helmen die mogen worden toegepast.

Hoe zit het dan met de kinband?

Of een kinband met EN397 of EN12492 gebruikt dient te worden laat de richtlijn open. Het verschil tussen beide normen is de kracht waarmee de sluiting van de kinband geopend kan worden. Bij de EN397 kinband is dat 25dAN en bij de EN12492 kinband is dat >50dAN. Iedere gebruiker dient zelf te bepalen welk risico hij/zij belangrijker vind; bestaat er meer gevaar dat hij/zij met de kinband aan een tak blijft hangen en mogelijk gewurgd wordt of dat de kinband snel los schiet en daarmee de helm van het hoofd valt en dus de gehele bescherming is verdwenen. Dit is op basis van een eenvoudige analyse te bepalen.

Normen bureaucratie

De certificering laat het niet eenvoudig toe dat een helm aan twee verschillende normen toegeschreven wordt. Zouden we alleen helmen onder EN12492 verkopen aan boomverzorgers en industrie klimmers dan zou bij controle op een bouwplaats de nodige problemen ontstaan omdat daar alleen gewerkt mag worden met een helm met EN397. Omgekeerd is dit echter geen  probleem en wordt een helm met EN397 altijd toegelaten mits er in een klimtoepassing de juiste kinband gebruikt wordt. Dit riekt naar bureaucratie en dat is het waarschijnlijk ook. Zeker als je bedenkt dat de basishelm voor de verschillende Protos varianten gelijk is en alleen het stempel in de helm verschilt. Als de helm het stempel EN12492 draagt moet hij geleverd worden met een vast ingebouwde kinband. Dit heeft in de praktijk reeds tot een grote chaos geleid en voor de gebruikers tot het onnodig vervangen van een helm, terwijl in de basis de helmschalen identiek zijn.

Concept K&S Bosbouwmaterialen – Voordeel voor de gebruiker

K&S Bosbouwmaterialen wil de gebruiker de ruimste inzetmogelijkheden bieden en heeft daarom besloten om de helm schaal met EN397 als basishelm te gebruiken voor alle varianten .

Industrie ->Forrest ->“Arborist”

K&S Bosbouwmaterialen handhaaft de benaming van de modulair opgebouwde Protos helmen:

  • Protos Integral “Industrie”: Basishelm met EN397 normering (industrie of bouwhelm)
  • Protos Integral “Forest”: De basishelm uitgevoerd met gehoorbescherming en vizier
  • Protos Integral “Arborist”: De basishelm EN397 uitgevoerd met gehoorbescherming, vizier en kinband met EN12492 normering.

Over enkele maanden is het wellicht mogelijk om deze helm tevens uit te voeren met een kinband met EN397. Deze is dan volgens het Protos systeem zeer gemakkelijk te verwisselen

Mocht U naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben, neem dan even contact op met ons.

Lees verder

Rope Wrench Demo Locatie

Loatie demo

Waar: Mariapark (Park van de Kerk), Basiliek van Scherpenheuvel.
Verzamelen:
Parking aan de Spordel te 3270 Scherpenheuvel.
Routebeschrijving:
Klik hier voor de routebeschrijving...
Tijd: 09:00 tot 15:00 uur
Kosten: Deelname is geheel gratis.
Aanmelden: info@ksbosbouw.be
Meldt u even aan via e-mail, dan kunnen wij voor het juiste aantal personen koffie / thee en een broodje voorzien.

21 September: Rope Wrench Demo

In samenwerking met ISC organiseert K&S op 21 september:
Rope Wrench Demo.

Rich Hattier (uit Amerika) zal een demonstratie geven over het gebruik van het nieuwe apparaat de "Rope Wrench". De Rope Wrench maakt het mogelijk om met een schuifknoop SRT te klimmen.

De demonstratie zal verschillende onderdelen bevatten zoals:
- het kiezen van een juist ankerpunt
- werptechnieken
- belasting op het ankerpunt
- installeren van het ankerpunt
- SRT en SRT - DRT technieken
- gebruik van de Rope Wrench
- het uiteindelijke werken in de boom
... en nog veel meer.

Waar: omgeving Diest, exacte locatie wordt nog bekend gemaakt
Tijd: 09:00 tot 15:00 uur
Kosten: Deelname is geheel gratis.
Aanmelden: info@ksbosbouw.be
Meldt u even aan via e-mail, dan houden wij u op de hoogte van de locatie en tijdstippen en kunnen wij voor het juiste aantal personen koffie / thee en een broodje voorzien.

«      1   |   2   |   3   |   4      »